Manj v(r)eč za okolje!

22. avg 2018

V HOFERjevih poslovalnicah po Sloveniji je od februarja 2018 na voljo trajnostna vrečka iz Fairtrade bombaža. Z izbiro okolju prijazne vrečke in njenim nakupom HOFERjevi kupci prispevajo k varovanju okolja in čiščenju slovenskih voda, saj za vsako vrečko doniramo 5 centov društvu Ekologi brez meja in projektu Očistimo Slovenijo.

Pri HOFERju se zavedamo, da onesnaževanje s plastičnimi vrečkami predstavlja velik ekološki problem. Negativni vplivi na okolje nastanejo že pri sami izdelavi vrečk – črpanje in transport nafte ter naravnih plinov onesnažuje ekosisteme, pri izdelavi plastike v tovarnah pa nastajajo toksične, zdravju nevarne snovi. Pretresljiv je podatek, da plastično vrečko povprečno uporabljamo le približno 30 minut, zavržena v okolju pa se razkraja tudi do 1000 let. Poleg tega plastika ni biorazgradljiva; razpade le na mikrodelce, ki onesnažujejo in zastrupljajo naravo, živali in ljudi.  

Ker se v svetu letno proizvede kar 4 do 5 milijard plastičnih vrečk, je v začetku letošnjega leta Evropska komisija predstavila Strategijo o plastiki, katere temelj je zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za reciklažo ali ponovno uporabo. Cilj strategije je tudi omejiti plastiko za enkratno uporabo in zmanjšati količino odvrženih plastičnih odpadkov. Poleg tega je slovenska vlada sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo s ciljem zmanjševanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Tako bodo v Sloveniji z začetkom leta 2019 na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke

Danes za jutri in Kreativni upi

Pri HOFERju se s svojo iniciativo Danes za jutri že vrsto let posvečamo čim bolj odgovornemu ravnanju z okoljem na vseh področjih našega poslovanja. Uvajamo trajnostne ukrepe, kot so zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, uporaba zelenih virov energije (vse HOFERjeve poslovalnice se oskrbujejo z zeleno energijo), energetsko učinkovito pridobivanje in raba energije ter upoštevanje najvišjih eko standardov. 

Naša želja je, da že danes soustvarjamo lepši jutri za prihodnje generacije. In ker lepši svet stoji na mladih, smo lani v okviru projekta Danes za jutri organizirali natečaj Kreativni upi. Z njim smo mlade kreativce pozvali k ustvarjanju vizualne podobe trajnostne vrečke, enega izmed naših korakov za zmanjšanje porabe klasičnih plastičnih vrečk v HOFERjevih poslovalnicah. Na natečaju, ki je potekal v sklopu Slovenskega oglaševalskega festivala, je zmagal Bor Klemenc Mencin, ki je žirijo prepričal z enostavno vizualno podobo in močnim okoljevarstvenim sporočilom trajnostne vrečke – Manj je v(r)eč - z manj plastičnimi vrečkami bomo naredili več za okolje.

Vrečka je narejena iz trpežnega, 100 % bombaža iz pravične trgovine, zato z njenim nakupom prispevamo k izboljšanju življenjskih in delovnih razmer pridelovalcev bombaža v državah v razvoju. Visoka je 43 cm, široka 40 cm, tehta pa le 130 gramov, zato je izjemno priročna za manjše ali večje nakupe. Z bombažnima trakovoma jo je preprosto zložiti in lažje pospraviti. In ker vemo, da se učimo z zgledom, jo lahko podarite tudi kot darilo.

Z vrečko Manj je v(r)eč pri HOFERju kupce osveščamo in spodbujamo k premišljenemu, odgovornemu nakupovanju ter preprečevanju nastajanja odpadkov. Povprečen Slovenec na leto porabi okoli 150 plastičnih vrečk, kar 89 % jih vrečko uporabi le enkrat. Podatki kažejo, da se od vseh vrečk reciklira le približno 4 %.  Tako je vrečka Manj je v(r)eč zagotovo pomemben korak k varovanju okolja, ki bi ga morali narediti vsi! Želimo si, da bi z vrečko naši kupci občutno zmanjšali porabo plastičnih vrečk, sčasoma pa po njih sploh ne bi več posegali.

V slogi je moč

Ker smo skupaj še močnejši, pri projektu Manj je v(r)eč sodelujemo z Ekologi brez meja. Pet centov od vsake prodane vrečke bomo namenili njihovemu projektu Očistimo Slovenijo in akciji čiščenja slovenskih voda. Ta bo potekala 15. 9. 2018 v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva – svetovna čistilna akcija Očistimo svet 2018 (World Cleanup Day 2018) bo na isti dan potekala v 150 državah po vsem svetu. Pri čiščenju bomo sodelovali tudi HOFERjevi zaposleni.

Najboljša izbira je seveda lastna vrečka in tako smo se trajnostno naravnanim rešitvam z vrečko Manj je v(r)eč pridružili tudi pri HOFERju.