Naredimo več za manj vreč

27. avg 2018

Vse več ljudi se zaveda, da masovna uporaba plastičnih vrečk predstavlja enega največjih ekoloških problemov. A čeprav se zdi, da za težavo vemo vsi, statistični podatki kažejo, da za okolje še vedno naredimo občutno premalo.

Plastične vrečke nas zastrupljajo

  • Ste vedeli, da na svetu na leto porabimo 500 milijard plastičnih vrečk, kar je milijon vsako minuto?
  • Da so plastične vrečke med desetimi najpogostejšimi odpadki?
  • Da zaradi plastičnih vrečk vsako leto pogine na sto tisoče morskih živali in več kot milijon ptic, saj živali vrečke zamenjajo za hrano in poginejo zaradi zamašenega prebavnega sistema ali pa se v vrečke zapletejo in zadušijo?
  • Da plastične vrečke, ki jih zaužijejo živali, na ta način ponovno najdejo pot v okolje, kjer ogrožajo nova življenja? 
  • Ste vedeli, da povprečen Slovenec letno porabi okoli 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporablja dlje kot 30 minut?
  • Da večina svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo od 400 do 1000 letIn še to nikoli dokončno. Plastične vrečke razpadejo le na mikrodelce, ki zastrupljajo zemljo, vodo in zrak ter prehajajo v prehrambni cikel živali in ljudi, kar lahko povzroči številne bolezni. 

Recikliranje žal ne bo rešilo problema, čeprav je boljše od odlaganja ali sežiga. V Sloveniji recikliramo le okoli 4 % plastičnih vrečk in tudi, če bi jih ločeno zbrali mnogo več, bi odpadek ostal. Recikliranje odpadnih vrečk je tako le zatiskanje oči pred dejstvom, da vrečk za enkratno uporabo enostavno porabimo preveč.

S spremembami navad do sprememb v okolju 

Na plastične vrečke smo se tako močno navadili tudi zato, ker so nam bile na voljo tako rekoč na vsakem koraku. Čas je, da se odpovemo razmišljanju, da je za nakupovanje potrebna plastična vrečkaNakup trajnostne vrečke Manj je v(r)eč, ki je na voljo v vseh HOFERjevih poslovalnicah po Sloveniji, je ena najbolj preprostih in učinkovitih sprememb, ki jo lahko naredi vsak izmed vas. Enostavno jo imejte shranjeno v torbici in naj postane stalna popotnica pri vaših nakupih. Narava vam bo hvaležna! Majhen korak za vas, velik korak za naš planet!

Nakup trajnostne vrečke Manj je v(r)eč, ki je na voljo v vseh HOFERjevih poslovalnicah po Sloveniji, je ena najbolj preprostih in učinkovitih sprememb, ki jo lahko naredi vsak izmed vas.