Pomagali smo čistiti Slovenijo

20. sep 2018

HOFER je s finančno podporo in sobotno udeležbo svojih zaposlenih sodeloval v vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo 2018, ki je v soboto, 15. septembra, potekala v sklopu globalne pobude Očistimo svet 2018. Zaposlenim, ki smo čistili nabrežje Save v Ljubljani, se je pridružil tudi ambasador projekta Manj je v(r)eč, Marko Potrč.

Akcijo Očistimo Slovenijo 2018 so organizirali Ekologi brez meja v sklopu globalne pobude Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018), slovenski prostovoljci pa smo bili del večmilijonske množice, ki so v 150 državah sveta čistile svojo okolico. 

V okviru akcije so Ekologi brez meja čistili tudi slovenske vode in po sobotni akciji sporočili: »V sklopu projekta Očistimo vode smo izvedli čiščenje Podkrimskega jezera, struge Ljubljanice, čiščenje brežin ter pripravo metodologije in podrobni popis odpadkov na izbranih slovenskih vodotokih. Ugotovili smo, da prevladujejo gradbeni in plastični odpadki, največ na točkah, kjer je dostop preprosta in se radi zbirajo ljudje. Plastika slej kot prej najde pot v vodo, kjer povzroča ogromno škodo v okolju. Pogostost opaženih plastičnih odpadkov ob vodnih virih pa je še ena potrditev, da prek rek onesnažujemo tudi morja. Po podatkih letošnjega svetovnega kopenskega popisa je bila plastika med smetmi na štirih od petih lokacij. To je še en dokaz, da je pomembno, kako ravnamo z izdelki in odpadki na stotine kilometrov stran od obale.«

HOFER spodbuja družbeno odgovorna dejanja svojih zaposlenih

Zaposleni smo se z veseljem odzvali pobudi Ekologov brez meja in se udeležili čiščenja po različnih lokacijah po Sloveniji. To je prvi projekt korporativnega prostovoljstva, s katerim podjetje spodbuja družbeno odgovorna dejanja svojih zaposlenih pri izbranih družbeno koristnih akcijah po Sloveniji. 

Ekipi, ki je čistila nabrežje Save v Ljubljani, se je pridružil tudi Marko Potrčambasador projekta Manj je v(r)eč, ki je ob tej priložnosti dejal: »Zavedam se, da živimo v čudoviti državi in da je hkrati odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto okolje. Vesel sem, da sem se lahko s HOFERjevimi sodelavci udeležil čistilne akcije, kjer smo z ostalimi prostovoljci naredili prvi korak. Ključno pa je, da se tudi v prihodnje obnašamo trajnostno, tako lahko na primer tudi pri nakupih poskrbimo za okolje, z lastno in trajnostno vrečko

S trajnostno vrečko Manj je v(r)eč smo podprli akcijo Očistimo Slovenijo 2018 

HOFER v okviru lastne iniciative Danes za jutri umešča skrb za okolje med enega izmed petih ključnih podpornih stebrov. S projektom Manj je v(r)eč smo kot prvi večji slovenski trgovec v svojo redno ponudbo uvrstili trajnostno vrečko iz Fairtrade bombaža in se povezali z Ekologi brez meja. Za projekt Očistimo Slovenijo 2018, natančneje akciji Očistimo vode, jim od vsake prodane vrečke namenjamo pet centov. 

Vrečke so na voljo v vseh HOFERjevih poslovalnicah in jih trenutno uporablja že več kot 55.000 kupcev.

Skrb za okolje je odgovornost vsakega izmed nas. Po nakupih se podajte s trajnostno vrečko Manj je v(r)eč in prispevajte k manjši porabi plastičnih vrečk. Pet centov od vsake prodane vrečke še naprej namenjamo akciji čiščenja slovenskih voda v okviru projekta Očistimo Slovenijo.